Blog i articles d'actualitat

Congelar i descongelar correctament el pa sobrant

Tu també tens a la cuina una bossa on vas posant el pa sec fins que la llences a les escombraries? O potser ets dels que tenen gallines i els hi dónes pa sec? Si vols aprofitar el pa del dia que et sobra o simplement vols tenir una mica de pa de reserva a casa, t’expliquem com fer-ho correctament.

Imprescindible per a què tot surti bé:

 • Compra pa artesà de bona qualitat.
 • Fés previsió de la quantitat que congelaràs. Si t’esperes a congelar-lo quan ja han passat moltes hores de la seva cocció i el pa està sec o gomós, val més que el posis per a les gallines. L’has de congelar quan encara està fresc i esponjós.
 • Procura tenir a mà bosses de plàstic no massa prim especials per congelar que permeten tancar bé, tipus ZIP o similar.

El pa ha d’estar fred abans d’entrar al congelador. Si l’hi poses calent es farà malbé.

Congelar

Un cop tenim clar el pa que congelarem i està fresc:

 1. Assegura’t que el pa no està encara calent o tebi. Ha d’estar fred abans d’entrar al congelador. Si el congeles calent la humitat que es crearà dins la bossa amb el canvi de temperatura el farà malbé.
 2. Talla’l en llesques si són barres gruixudes o pans rodons, o obre’l per la meitat si són panets o barres primes per fer entrepans. Si congeles un pa rodó sencer sense tallar costarà molt descongelar-lo correctament.
 3. Congelant el pa tallat prèviament et permet anar consumint la quantitat que necessites sense haver de descongelar-lo tot de cop.
 4. Separa les llesques.
 5. Fica-les en una bossa de congelar.
 6. Extreu tot l’aire que puguis.
 7. Tanca la bossa tan hermèticament com sigui possible.
 8. Ja el podem congelar.

Un bon pa envasat i congelat correctament pot aguantar perfectament 6 mesos

Pa llescat i correctament embossat per congelar

No posis mai el pa nu al congelador (sense bossa). El fred anirà cremant el pa i apareixerà un color blanquinós molt desagradable, i l’hauràs d’acabar llençant a les escombraries, o donant-lo a les nostres estimades gallines.

Pa congelat sense bossa que s’ha cremat del fred

Descongelar

Molt important: Treu del congelador només la quantitat que necessitis. Congelar i descongelar repetidament el pa o qualsevol aliment no és gens aconsellable.

Descongelar a temperatura ambient

La manera més senzilla si tens temps és treure el pa del congelador, deixar-lo sobre l’encimera de la cuina tapat amb un drap de cotó i esperar que el temps faci la seva màgia. En funció del gruix de la peça a descongelar trigarà més o menys temps.

Evita en la mesura del possible posar-lo en llocs molt calurosos o assoleiats (estiu) o llocs gèlids (hivern). Ja m’entens, un lloc on tu t’hi estaries confortablement una bona estona.

Probablement el pa que has descongelat està perfectament comestible i saborós, però potser no està tan cruixent com quan el vas comprar. Si vols recuperar-ho hauràs de fer servir el forn

Descongelar al forn

Qualsevol peça de pa no deixa de ser una esponja natural que té un cert grau d’humitat en funció del tipus de pa. Quan deixem el pa sobre una encimera el que farà de forma natural és equilibrar l’humitat interna amb la de l’aire que l’envolta. Per tant si estem en un entorn molt sec el pa evaporarà aigua i s’assecarà, i si l’entorn és molt humit el pa absorbirà aigua i es tornarà gomós.

Per aconseguir que torni a ser cruixent, el que farem és posar-lo al forn uns 5-10 minutets (170-180ºC aprox). Però hem de compensar l’humitat que perdrà dins del forn remullant-lo una miqueta amb unes gotes o esquitxos d’aigua abans de ficar-lo dins el forn. La temperatura, el temps i la quantitat d’aigua que has de fer servir hauràs d’anar-ho esbrinant fent proves ja que cada tipus de pa, mida, tipus de crosta, etc… és diferent.

Si abans d’entrar al forn deixes que el pa es descongeli una mica de forma natural el resultat és millor.

Descongelar al microones

Els que aneu per la vida atrafegats, arribeu a casa per fer una queixalada i tornar a sortir corrents … tot sovint us heu oblidat de comprar el pa a la fleca, no en queda d’ahir, etc… Però per sort en teniu una mica al congelador i com que teniu molta pressa, el que feu és ficar-lo dins el microones uns segons i llestos.

Funcionar funciona. El pa es descongela super ràpid i està calentet, tou, i aparentment sabrós. Però compte, espavila’t a menjar-lo perquè es tornarà un roc incomestible en poca estona.

Descongelar a la torradora

L’altra alternativa quan anem amb presses és treure un parell de llesques de pa del congelador i directe a la torradora. Com en el cas del microones, funcionar funciona. Però el que passa molt sovint és que el pa es descongela i torra per la part de fora i la part de dins queda freda o directament dura i congelada. Si ho voleu fer a la torradora heu de poder-la graduar perquè la temperatura sigui baixa, és a dir, que torri poc a poc.

El pa artesà d’un bon flequer conservat en una bossa de cotó o calaix de fusta en un espai fresc i sec, com més gran sigui la peça de pa més díes et durarà tendre de forma natural

Etiquetes:, ,

Deixar un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà.