Segueix-nos
972 511 203 (Oficines i Obrador) 

Blog i articles d'actualitat

Inici » Blog » La cripta de la fi del món

La cripta de la fi del món

Ocult en el més profund d’una muntanya gelada, en una illa remota en l’arxipèlag de Svalbard, a mig camí entre la part continental de Noruega i el Pol Nord, es troba el Banc Mundial de Llavors (https://www.seedvault.no). Aquest banc de llavors constitueix la major reserva de la diversitat de cultius del planeta.

Amb la idea de salvaguardar tota la biodiversitat vegetal de la Terra, davant una hipotètica catàstrofe global, va nèixer Svalbard Global Seed Vault (Cripta Global de Llavors), un ‘búnker’ amb capacitat per a emmagatzemar 4,5 milions de varietats de cultius, cadascun dels quals contindrà una mitjana de 500 llavors, per la qual cosa es poden guardar fins el 2.250 milions de llavors. És la còpia de seguretat de la vida al planeta terra!

Porta d’entrada al Banc Mundial de Llavors / NORDGEN

Se situa en una antiga mina de carbó a la muntanya Platåberget a l’illa noruega de Spitsbergen dins l’arxipèlag de les Svalbard, prop de la ciutat de Longyearbyen, a l’Àrtic. Les instal·lacions van ser construïdes per a preservar una àmplia varietat de llavors de plantes de tot el món en una caverna subterrània. Aquest banc de llavors té còpies duplicades dels bancs genètics de tot el món. La volta amb llavors donarà una seguretat contra la pèrdua de llavors en els bancs genètics i també un refugi per a les llavors en cas de crisis regionals o mundials. El banc de llavors es regeix per un acord tripartit entre el govern noruec, el conglomerat mundial de diversitat de conreus (sigles en anglès GCDT) i el Centre nòrdic de recursos genètics.

Foto de l’exterior

La massa muntanyenca té permafrost, amb una temperatura estable d’entre -3 i -4 °C. La zona d’emmagatzematge de llavors disposa d’un sistema de refrigeració addicional, per portar la temperatura d’emmagatzematge de llavors a -18 °C i garantir que es mantingui constant. L’electricitat per a la cripta de llavors la proporciona la central elèctrica pública de Longyearbyen. A més, el Banc està equipat amb generadors que proporcionen electricitat en cas d’interrupció del subministrament elèctric.

La construcció va costar uns 9 milions de dòlars, amb fons totalment del govern de Noruega. Els principals fons per al manteniment del projecte provenen de la Fundació Bill & Melinda Gates, el Regne Unit, Noruega, Austràlia, Suïssa i Suècia. Els fons també s’han rebut de països en desenvolupament: Brasil, Colòmbia, Etiòpia i l’Índia. L’emmagatzematge és gratuït.

La cambra està construïda a prova d’erupcions volcàniques, terratrèmols de fins a grau 10 a l’escala de Richter, la radiació solar, i, en cas de fallada elèctrica, el permafrost (capa de terra permanentment congelada) de l’exterior actua com a refrigerant natural.

Actualment emmagatzema 1,255,332 llavors diferents, 99 bancs de gens i 6.120 espècies

Font: Svalbard Global Seed Vault

El nombre més gran de dipòsits emmagatzemats a la cripta de llavors són varietats de conreus d’arròs, blat i ordi; més de 150.000 mostres de blat i arròs i prop de 80.000 mostres d’ordi. Altres conreus ben representats són el sorgo (>50.000 entrades), les espècies de mongetes Phaseolus (>40.000), el blat de moro (>35.000), el caupí (>30.000), la soja (>25.000) i l’herba kikuyu i el cigron, tots dos amb més de 20000 llavors, mostres. Cultius com la patata, el cacauet, les mongetes Cajanus, la civada i el sègol, l’alfals, l’hídrid de cereal Tritikosecale i Brassica’s estan representats per entre 10.000 i 20.000 mostres de llavors.

Hi ha llavors espanyoles també? N’hi ha. Les primeres 1.080 varietats espanyoles, procedents de l’INIA-CSIC, ja es troben en aquestes instal·lacions àrtiques. “D’elles, 300 són cereals d’hivern, 114 de les quals corresponen a blats; 510 són lleguminoses, de les quals 189 són mongetes; 200 són hortícoles, 81 d’elles tomàquets, i 108 són varietats de blat de moro”.

En aquest enllaç pots buscar qualsevol llavor que hi estigui dipositada: https://seedvault.nordgen.org/Search

Vols saber-ne mes?

Leave a Reply

Your email address will not be published.