Blog i articles d'actualitat

Perquè ens agrada la xocolata?

La xocolata és probablement un dels aliments més reconeguts arreu del món per tot tipus de cultures. Allò que va començar a consumir-se com un simple aliment al voltant del 1500 a.c. a la zona que avui dia coneixem com Mèxic, ha esdevingut amb el pas dels segles i sobretot d’ença del segles XX i XXI en un plaer o una experiència gustativa que va més enllà del simple fet d’alimentar-nos.

Un aliment

Parem-nos a pensar en les darreres vegades que hem menjat xocolata en qualsevol de les seves formes (sòlida, líquida, calenta, freda, …) i preguntem-nos quantes vegades ha sigut per alimentar-nos.
Ens ha servit d’aliment quan estava en forma de cacau en pols per fer un esmorzar, o farcint una peça de brioixeria a mig matí, o com a complement d’un postre en un bon sopar.

Un plaer pels sentits

Però no sempre mengem xocolata (o cacau) per alimentar-nos. Avui dia, tant la indústria productora de xocolata com el món flequer, pastisser i bomboner, hem anat complementant el producte amb tot un conjunt de sensacions amb les que es vol convertir un aliment en una experiència gustativa.

Ens agrada molt la xocolata perquè l’associem a un petit pecat.

Degut a l’alt contingut calòric de la xocolata, mentalment l’associem al fet d’engreixar-nos, i per tant consumir-la és dolent per la nostra salut i no s’hauria de fer. Ens han dit repetidament que pot provocar caries, acné, obesitat, … Ara bé, si ho fem, ens saltem les regles i per tant estem fent una petita malifeta.

Caiem a la temptació perquè al menjar xocolata rebem molts impulsos gustatius que ens donen una elevada dosi de plaer. Fer una cosa que sabem que està malfeta, també aporta un cert plaer mental. Ser trapelles, és agradable.
La xocolata conté tiptòfan que després de ser consumida va directament al cervell on provoca la segregació de serotonina i això causa sensació de tranquilitat, pau i felicitat. També conté feniletilamina que produeix eufòria i benestar emocional.

Quan sentim tristesa, el cervell ens demana consumir xocolata

Font: www.excelsior.com.mx

Tipus de xocolata

En aquest article de la OCU, tens una explicació molt detallada dels tipus i quantitat de cacau que s’utilitzen en cada tipus de xocolata.

Fixa’t que quant més % de cacau conté la xocolata, menys sucre i additius contindrà i més fort serà el seu sabor.

Font: OCU
Xocolata negra

És la xocolata més pura, i la que conté més ácids grassos saturats. És un aliment molt calòric.

Xocolata amb llet

Al portar llet en la seva formulació baixa la intensitat de sabor, porta menys % de cacau però afegeix més proteina i calci a l’aliment final.

Xocolata blanca

Bàsicament és un producte dolç elaborat a base de llet, mantega de cacau i sucre. Conté molt més greix i és molt més dolç que la xocolata negra. No és considerada una xocolata real, ja que no acostuma a contenir sòlids de cacau.

La xocolata és un bon substitutiu del sexe, o no.

Això ja ho deixem al teu criteri. 😉
Si vols saber-ne més:
Etiquetes:, ,

Deixar un comentari

La teva adreça de correu electrònic no es publicarà.