A totes les cases acostuma a haver la famosa bossa del pa sec, on anem acumulant les restes dels pans de cada dia que no hem consumit i que segons si la tenim en un espai sec o humit convertiran els crostons restants en troços de pedra o en una font de bacteris i verdet que faria les delícies de qualsevol aprenent de biologia.
En aquest article et volem fer 10 propostes perquè puguis donar-li una segona vida al pa que et sobra.
1. Pa ratllat
També conegut com farina de galeta. Una de les solucions més senzilles. Però vés amb compte que has de deixar el pa en un lloc sec i ventilat. És molt important que no agafi humitat perquè serà complicat ratllar-lo o el que és pitjor, es pot florir, i llavors no serà comestible.
Quan el pa estigui ben sec, el talles en troços petits i amb l’ajuda d’una picadora de cuina domèstica el pots ratllar fàcilment. L’ús més comú del pa ratllat és per fer arrebossats de qualsevol ingredient: carns, peixos, verdures; croquetes, empanats, …
2. Recuperar-lo
Tal com sona. Recuperar el pa sec i tornar-lo a un estat com si fós acabat de coure. Això ho podràs fer amb pans del dia abans que no s’hagin assecat excessivament. Si s’han tornat goma, saltat el primer pas.
El primer que farem és humitejar amb aigua la barra de pa del dia abans. A ser possible millor si fas servir un pulveritzador. Si no en tens ho pots fer esquitxant una mica l’aigua amb les mans.
Ara ho poses dins el forn preescalfat a uns 210-220 ºC durant 4 o 5 minuts. El temps dependrà de la mida de la peça i de la forma. Com més fineta i estreta sigui la barra menys temps. Quan ho hagis fet varies vegades ja li tindràs les mides preses al teu forn i al tipus de pa que recuperes.
Passat aquest temps el treus del forn i el deixes uns minuts dins una coixinera de cotó i veuràs com tens un pa cruixent i saborós.
3. Crostons
Potser és més familiar el nom en castellà: picatostes.
Només has de trocejar el pa sec en dauets o la forma que més t’agradi i els fregeixes amb abundant oli. És una solució per aportar cruixent a qualsevol amanida, sopa, crema de verdures, … Si et vols realçar el sabor del propi pa, fregeix-lo en un oli d’oliva verge potent d’acidesa; si pel contrari, vols neutralitzar una mica el sabor fes-ho en un oli com girasol.
4. Rostes de Santa Teresa
Aquest crec que també trobaràs més comú el seu nom en castellà: torrijas.
Per fer unes bones rostes o torradetes de Santa Teresa, has de deixar assecar una barra de pa que tingui una llesca una mica ample, a la mida que més t’agradi, però és important que el pa d’orígen tingui una bona crosta perquè al remullar-les aguanti tan bé com sigui possible la seva forma de llesca. Si tries un pa amb crosta fineta o poc cuit, se’t desmuntarà tot.
La recepta que a mi m’agrada consisteix en infusionar primer la llet sencera amb una branca de canyella i/o una vaina de vainilla. Un cop fusionats els sabors, ho deixem refredar i posem la llet infusionada en un plat o safata però poca quantitat. Llavors agafem les llesques del pa sec i les deixem sobre la llet (que no cobreixi) i que vagi absorbent poc a poc la llet. Llavors ho passem per ou batut ( a l’ou pots afegir una mica de sucre si vols ) i ho fregim en un oli de sabor neutre (per exemple girasol). Les deixes sobre un troç de paper absorbent per treure l’excés d’oli i quan s’hagin atemperat les pots cobrir amb el que més t’agradi: sucre, sucre glass, canyella en pols, mel, xarop d’atzavara, … i bon profit!
5. Pizza de pa
Una solució per els pans de llesca gran, com els rodons de pagès de quilo o similars, és fer-ne una pizza. Si la llesca ja està una miqueta seca t’anirà millor perquè aguantarà millor el pes del farcit.
Agafes la llesca, li poses una mica de tomàquet al gust, mozarella en dauets (el típic formatge de pizza) i al cim hi poses el que més t’agradi: embotits, verdures, carn picada, etc…
Ho poses dins el forn preescalfat a màxima temperatura perquè ens interessa que es fongui el formatge però que no hi estigui massa estona perquè ressecaria en excés la llesca de pa i si és molt gruixuda no serà agradable de menjar.
6. Púding
Si tens pa blanquet o tipus pa de motllo, una solució molt interessant és fer un púding. A internet trobaràs infinitat de receptes, però bàsicament consisteix en fer una recepta de flam d’ou (la que més t’agradi o tinguis costum de fer a casa) i abans d’enfornar-lo utilitzar un recipient gran (no fer-ho en flaneres individuals) i afegir-hi el pa sec triturat o trocejat amb les mans petites si t’agrada notar els entrebancs.
També es pot amorosir el pa triturat amb algun licor (cognac, rom, …) o amb una mica de cafè i li donarà un toc diferent al púding.
7. Gaspatxo
El gaspatxo que cadascú et dirà que la seva recepta és la bona i que no li discutirem perquè sobre una base de tomàquet triturat amb verdures, després cadascú hi posa o hi treu algun ingredient especial, s’acostuma a espessir amb pa sec triturat. També hi ha qui agafa el pa sec, primer el remulla, i després l’afegeix a la mescla per acabar-ho triturant tot plegat.
El salmorejo també utilitza pa ratllat o pa sec per espessir.
8. Sopa de ceba
Ideal en èpoques invernals. Un deliciós bol de sopa de ceba, caramelitzada prèviament i servida amb una torrada de pa sec o una llesca de pa sec fregida, una mica de formatge ratllat a sobre i tot gratinat abans de servir. Per llepar-se els dits. La sopa de ceba que fèia la meva sogra era de les millors que he tastat mai. 😉
Dins el món de les sopes el pa sec ja sigui torrat o fregit sempre és un bon acompanyant. Per exemple, en sopes d’all, cremes de verdures, sopes fredes, etc.
Hi ha algunes versions que enlloc de servir-la en un bol, ho fan directament dins una peça de pa
9. Llet amb pa
Mare meva, al llarg de la meva vida, doncs no m’hauré pres per esmorzar centenars de bols de llet calenta o freda i a dins hi he xucat retalls de pa sec del dia abans (o de vés a saber quants dies enrere). Sempre he gaudit d’aquest ressopó. Me’n donava la meva iaia amb una mica de cola-cao quan jo era un marrec, i amb quasi 50 anys ho segueixo fent, però ara sense el cacau. Ah! i com més sec el pa millor. I com més contundent la crosta, millor!
10. Migas
Tradicionals al sud d’Espanya les migas consisteixen en remullar una mica les engrunes del pa sec (es pot fer amb aigua, cervesa o deixar volar la imaginació) i llavors es passen per una paella juntament amb xoriço fregit, o com passa en el món de la paella, es barregen amb una infinitat de coses segons els gust de cada casa (verdures, fruites, embotits curats, …)